Miercuri, 13 Iulie 2016 04:05

Dupa demonstrația de forță din Marea Chinei de Sud, Beijing lansează un nou distrugător echipat cu rachete ghidate Featured

Written by
Rate this item
(2 votes)

distrugator chinezesc Moscova, 13-07-2016   SPUTNIK INTERNATIONAL

În aceeași zi în care Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga s-a pronunțat împotriva pretențiilor teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud, la Beijing a fost lansat al patrulea distrugător cu rachete ghidate.
Cel mai recent distrugător 052D Yinchuan a fost construit în portul naval  Sanya, provincia Hainan. Cu o lungime de aproximativ 150 de metri , cu o lățime  de 20 de metri, nava este una dintre  cele mai sofisticate ale Chinei.

Echipată cu sisteme avansate de arme, Yinchuan are capabilități de apărare aeriană, operațiuni antisubmarine și misiuni anti-navale.

Potrivit expertului militar chinez Cao Weidong, noua nava poate depăși ca performanțe distrugătoarele de înaltă clasă Sejong din Coreea de Sud, distrugatoarele clasa Atago din Japonia și distrugatoarele Arleigh clasa Burke ale marinei SUA.

Lansarea vine imediat după ce Curtea permanentă de arbitraj de la Haga s-a pronunțat împotriva cererii Beijing-ului privind  pretențiile sale teritoriale din Marea Chinei de Sud.

Tribunalul a concluzionat că nu există nici o bază legală conform căreia China poate  revendica drepturi istorice în cadrul zonelor maritime care se încadrează în "linia sa de demarcație",  a spus instanța într-o declarație.

"Prin urmare, Tribunalul a concluzionat că, în măsura în care China a avut drepturi istorice la resursele din apele Mării Chinei de Sud, aceste drepturi au fost stinse în măsura în care acestea erau incompatibile cu zonele economice exclusive prevăzute în Convenție."

Tensiunile au  crescut în zona canalului navigabil, prin care se desfășoară un comerț  în valoare de aproximativ 5000 miliarde USD anual. Beijing a construit insule artificiale în regiune pe care SUA și aliații săi din Pacific  pretind că este o încercare de a stabili o zonă de apărare aeriană.

Ca răspuns, Pentagonul a efectuat un număr de patrulări provocatoare în limitele teritoriale de 12 mile ale proiectelor de îmbunătățiri funciare și a efectuat o serie de exerciții militare cu partenerii regionali.

China susține că are tot dreptul de a construi în propriul său teritoriu și afirmă că insulele vor fi utilizate în principal pentru scopuri civile.

Ca răspuns la decizia de la Haga, Ministerul de Externe chinez a declarat că nu acceptă hotărârea ca fiind validă.

"În ceea ce privește sentința pronunțată la 12 iulie 2016 de către Tribunalul de Arbitraj Internațional de la Haga, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Populare Chineze declară solemn că aceasta este nulă și nu are forță obligatorie. China nu acceptă, nici o recunoaște."

Read 3397 times Last modified on Miercuri, 13 Iulie 2016 04:15