Duminică, 05 Iunie 2016 16:47

Oamenii de știință din Novosibirsk au găsit o modalitate de a distruge 99% din celulele canceroase Featured

Written by
Rate this item
(7 votes)

 Lab Vladivostok, 05-06-2016     RIA Vladnews.

Oamenii de știință de la Institutul de Fizică Nucleară din Novosibirsk (INP) SB RAS a reușit să distrugă 99% din celulele tumorale in timpul experimentului tratamentul cancerului, folosind un accelerator pentru terapia de captare de neutroni de bor (BNCT), conform  RIA VladNews. Acest lucru a fost spus de către Serghei Taskaev, un cercetător de frunte al Laboratorului BNCT.

"Am obținut acest rezultat într-un mod oarecum banal : cu cât mai mare doza, cea mai mică rata de supraviețuire a celulelor. Oricum, îmi dau seama cât de multe celule canceroase putem distruge prin acest procedeu. Cu  doza folosită am omorât aproape totul .. supraviețuitori a fost mai mică de 1% din celule, este un rezultat bun ", - a spus Taskaev.

El a spus că experimentul a fost făcut  pe culturile de celule vertebrate din colecția Institutului de Citologie RAS (St. Petersburg). Cercetatorii au ales gliomul si glioblastom din creier, deoarece acestea nu sunt tratate în nici un alt mod. De exemplu, s-au folosit celule de țesut sănătos de hamster chinezesc, care sunt utilizate în mod convențional în astfel de experimente.

Taskaev:„ Așa cum s-a explicat, fasciculul a fost ajustat la un nivel necesar  pentru a trata tumori care sunt situate la o anumită adâncime de interiorul corpului. Prin urmare, în timpul experimentului, cultura de celule a fost plasată într-un vas realizat din plexiglas, imitând capul unui om, care a fost apoi pus sub ținta de accelerație. Supraviețuirea celulară după iradiere a fost investigată la Institutul de Biologie Celulara si Moleculara, SB RAS”.

Metoda

Taskaev a remarcat faptul că BNCT poate  distruge selectiv celulele tumorale. Metoda constă în faptul că în celulele tumorale, spre deosebire de cele sănătoase se  acumulează un  izotop stabil bor-10, iar apoi acestea sunt iradiate cu neutroni. Ca urmare,datorită  reacției nucleare intracelulare ce are loc, celula canceroasă  moare.

Unul dintre obiectivele experimentului a fost de a confirma faptul că celulele bolnave  purtătoare de  bor se distrug datorită neutronilor, și nu datorită altor factori. "Cantitatea de bor din celulele canceroase determină scăderea ratei de supraviețuire a acestor celule.  Principala contribuție la  uciderea celulelor este absorbția neutronilor de către bor”, - a explicat Taskaev

De asemenea, cercetatorii au putut sa clarifice în ce doză, pentru cât timp și în ce parametri ai fasciculului de neutroni  distrugerea celulelor canceroase atinge nivelul maxim.

 La experiment, care a avut loc în perioada 24 februarie -4 martie2016 la Novosibirsk, au participat oameni de știință de la Universitatea din Tsukuba (Japonia), care au apreciat că laboratorul BNCT, ce lucrează de mai mulți ani, dispune de un accelerator bun.

În lume, în acest moment, există patru acceleratoare  care sunt capabile să genereze neutroni la parametrii necesari, și doar unul dintre ele este gata să experimenteze cu culturi biologice. Este vorba de  o sursă de accelerator de compact, dezvoltat și fabricat în BINP, rod al cercetărilor de peste 20 de ani. În septembrie 2014 un grant al Fondul științific INP BNCT a fost creat.

Un efect secundar al experimentului a fost  deschiderea  unei colaborări  între cercetătorii din Novosibirsk și oameni de știință japonezi  pentru  o nouă metodă de determinare a dozei primite de radiații. Metodă propusă deja pentru un brevet.

În continuare, este necesară  implicarea statului

Taskaev a spus că problema introducerii terapiei în practica medicală în Rusia este la nivel de discuții, dar acest proces nu este rapid, iar în viitorul apropiat este puțin probabil să se realizeze. "Cunoștințele mele sugereaza că pentru aceste tratamente noi high-tech, investitorii și  oamenii de afaceri  nu sunt dispuși să investească  în faza inițială, pentru că este prea riscant Ar trebui să fie o preocupare a statului." – a adăugat Taskaev..

El a adăugat că un accelerator  costă aproximativ 5-7 milioane de dolari, iar o singură instalație este suficientă pentru nevoile unei metropole ca Novosibirsk.

Read 1974 times Last modified on Duminică, 05 Iunie 2016 17:59