Vineri, 11 Martie 2016 19:30

Viziunea Washingtonului asupra ameninţării „ursului” ruso-chinez nu are legătură cu realitatea. Featured

Written by  Glasul
Rate this item
(7 votes)

china Rusia Moscova, 10-03-2015   Sputnik International

De ce instituţia politicilor externe a Washingtonului urlă ca lupul la lună despre inexistenta ameminţare ruso-chineză? Cauza principală este că această instituţie dă dovadă în tot ceea ce face de o extraordinară vedere miopică asupra lumii, precizează omul de ştiinţă american Gilbert Doctorow.

 

Instituţia americană a politicilor externe se agaţă de ideea că Beijing şi Moscova sunt o ameninţare semnificativă pentru securitatea Washingtonului;previzibil, fantoma acestei ameninţări duce la o creştere explozivă a bugetului apărării al SUA.

Ideea este că acești lideri de opinie și experți în securitate cunosc puţin spre deloc ceea ce se întâmplă cu adevărat pe teren în China și Rusia, spune Gilbert Doctorow, fondator și director european al Comitetului american pe relaţia Est-Vest.
"Nu vreau să sugerez că toate opiniile acestor specialişti se potrivesc acestei caracterizări; mă refer doar la acele opinii prost argumentate. Dar marea majoritate a acestor opinii se încadreazză în acest şablon și poporul american este  marele perdant în urma deserviciului făcut de aceşti experți, fără o examinare obiectivă a acestor țări foarte importante și puternice” a scris Doctorow  în articolul său pentru Consortiumnews.com.


Pentru a ilustra declarația sa, Doctorow citează articolul lui Robert D. Kaplan, autor american și expert cu privire la politica externă, intitulat ”Eurasia Anarchy. Riscurile slăbiciunii chineze și ruse”.
În articolul său, Kaplan sugerează că Moscova și Beijing sunt în pragul unei crize politice majore.
"Această încercare ambițioasă de a scoate doi vulturi cu o singură pietricică este clădită pe multe ipoteze răsuflate despre cele două ţări. Kaplan se bazează pe banalitãți și aberaţii lipsite de orice logică”, subliniază Doctorow.


În conformitate cu savantul american, Kaplan și omologii săi cad de obicei victimele la cunoștințele lor precare a materiei."Pur și simplu, autorul nu știe despre ce vorbește”, subliniază Doctorow solicitând examinarea atentă a realităţilor din Rusia și China.
"Folosirea unei imagine propagandistice a Rusiei în recomandările de politică, în loc să se studieze realitatea rusă și apoi să se conceapă o politică rațională înseamnă ignorarea riscurilor și amenințărilor ce pot exista în relațiile cu țara subiect”, avertizează savantul.


„Este iresponsabil a șicana Dragonul și Ursul de dragul profiturilor militare în creştere”


"Analizele acestea, de fapt, pot transforma aceste țări în amenințări existențiale în Statele Unite, provocând reacții periculoase la politica americană chiar și atunci când Rusia sau China, nu au avut nici o intenție agresivă", remarca el.

Stephen F. Cohen, profesor emerit de studii ruse la Universitatea din New York si Princeton University, reflectă preocupările lui Doctorow în publicațiile și interviurile sale.

Profesorul Cohen se referă la starea actuală a lucrurilor ca la un "nou Război Rece", care este mult mai rău decât cel precedent, deoarece nu există linii roșii și nici reguli.

"Trăim într-un timp extrem de dificil. Un timp care este un nou Război Rece, dar care este  chiar mai periculos decât cel precedent, pentru că nu există reguli în acest nou Război rece, nu sunt linii roșii, nu este un acord asupra conduitelor Washingtonului și Moscovei, elemente care ne-a ținut în siguranță în timpul acestor patruzeci de ani ", a spus el într-unul dintre interviurile sale la John Batchelor Show.
În conformitate cu mediul academic din SUA, există o luptă internă în Washington, între partidul  războiului reprezentat de secretarul american al Apărării Ashton Carter și partidul păcii condusă de secretarul de stat american John Kerry.


Cu toate acestea, în ciuda rivalităţii politice, se pare că "minţile lucide" încă predomină în Washington.


„Încetarea focului intermediată de SUA şi Rusia în Siria oferă o oportunitate unică pentru Moscova și Washington, pentru a restabili încrederea reciprocă și a continua cooperarea în Ucraina și alte puncte fierbinți”, crede profesorul.

 

Read 407 times Last modified on Sâmbătă, 12 Martie 2016 04:56