Luni, 07 Decembrie 2015 19:16

Xi Jinping stabilește un “ Drum al Mătăsii” cu bani în Africa Featured

Written by
Rate this item
(3 votes)

china africa    Moscova, 07-12-2015      Sputnik International

 

Un nou pachet de investiții al Chinei în Africa are o valoare totală se 74 miliarde USD. În timpul vizitelor din Zimbabwe și Africa de Sud, președintele Chinei Xi Jinping a semnat contracte în valoare de 7 miliarde USD pentru fiecare țară.În timpul unui summit de "China-Africa" ​​ cu participarea șefilor de stat și de guverne din 48 de țări din Africa, Xi Jinping a anunțat că 60 miliarde USD vor fi investiți în proiecte transcontinentale din Africa.

 

Este cel mai mare pachet de ajutor acordat vreodată în Africa de China. În timpul vizitei, Xi Jinping a semnat acorduri și  mai mult de 60 de proiecte și programe comune. Acestea cuprind industrializarea și modernizarea agriculturii, construcții, infrastructură, îmbunătățirea serviciilor financiare și de restructurare a datoriilor, de facilitare a comerțului și a investițiilor, de protecție a mediului, reducerea sărăciei, de îngrijire a sănătății și a schimburilor umanitare.

China este pe cale face o investiție economică mare în cadrul operatorului feroviar de stat în Africa de Sud. Cel mai mare contract  de 2,5 miliarde  USD a fost  semnat recent.

Xi Jinping a subliniat că relaţiile de cooperare cu Africa au ca scop  sporirea prestigiului internațional, precum și pentru a aduce relațiile bilaterale la un nou nivel.  Ministrul chinez de externe Wang Yi a respins la conferința de presă de la  Pretoria  criticile Occidentului  și ale elitei politice africane, care acuză China de neo-colonialism pe continent.

Ministrul a subliniat că China nu a recurs la presiuni politice și nu se amestecă în treburile interne și nu forțează oamenii să facă lucruri pe care nu le doresc sau nu le pot face. China se angajează să asigure că toată lumea câștigă din această cooperare, a declarat Wang Yi.

Expertul de la Institutul din Africa de Sud Tatiana Deich a spus: "Da, China este adesea acuzată de neo-colonialism. Africanii uneori critica, dar există, o mulțime de implicații pozitive ale Chinei pentru Africa. "

Ea a mai spus că China și-a consolidat influența în Africa cu multă forţă de muncă din China în Africa. Ea a adaugat că, din cauza bunurilor ieftine din China și a forţei de muncă ieftine, companiile chineze surclasează producătorii  locali.

"Cu toate acestea, liderii africani cred că avantajele cooperării  depăşesc dezavantajele. Nu cred că ceea ce face China în Africa este neo-colonialism. China este un furnizor în Africa, este de mare ajutor acestui continent. Există o mulțime de credite, împrumuturi în condiții favorabile, cu o perioadă de rambursare de lungă. Ei sunt alături de noi, pe când când Occidentul ignoră deschis nevoile și cerințele din Africa ", a declarat Tatiana  Deich pentru Sputnik.

Acum câțiva ani, China a depășit Statele Unite ale Americii și țările UE și a devenit principalul partener comercial al Africii. Valoarea comerțului dintre cele două părţi în 2014 a ajuns la 220 miliarde USD si a investitiilor s-a ridicat la 32,4 miliarde USD. Recenta vizită lui Xi Jinping a consolidat, fără îndoială, această tendință.

Read 1018 times