Luni, 09 Noiembrie 2015 20:50

Steaua fericirii, un nou proiect spaţial ruso-chinez Featured

Written by
Rate this item
(4 votes)

spaţiu Moscova,  09-11-2015                        Sputnik FR

 Crearea unei constelaţii de sateliţi de către Moscova şi Beijing este un răspuns dat refuzului SUA de a susţine un proiect de rezoluţie ONU interzicând extiderea armelor în spaţiu

 

Beijing, care doreşte intensificarea cooperării aerospaţiale cu Moscova, a propus duminică crearea unei constelaţii ruso-chineze de mai mult de 100 sateliţi pe orbite joase, denumită „Steaua fericirii”, a declarat luni Zhen Runyu, expert al East China Normal University.

„Rusia a acordat deja o importantă asistenţă Chinei. Aceasta a permis Chinei realizarea propriului domeniu în explorarea spaţială. China ţi Rusia au un mecanism de cooperare spaţială bine pus la punct. Ruşii au multe tehnologii fiabile şi specialişti, ei au creat condiţiile pentru dezvoltarea sectorului spaţial. Acum, în contextul deschiderii pieţei,China are nevoie iar Rusia dispune de tehnologii.O oportunitate pentru cele două ţări care pot coopera într-o manieră fructuoasă” a arătat Zhen Runyu.

Constelaţia „ Steaua fericirii” este în primul rând menită să asigure accesul la internet de bandă largă în China şi în lumea întreagă. Crearea acesteia va permite Moscovei şi Beijing-ului să ofere noi servicii pe piaţa asiatică.

Orbita joasă (situată între 200 şi 1000 km altitudine) care va adăposti constelaţia ruso-chineză, este în mod egal utilizată de sateliţi militari, menţionează Vladimir Evseev, directorul Centrului Rus de studii politice şi sociale.

„ Sateliţii care evoluează în această zonă servesc mai ales activitatea de recunoaştere. Este vorba de instrumente care recepţionează semnale şi survolează suprafaţa terestră. Dacă Rusia şi China  creează o constelaţie pe orbită joasă, aceasta poate e asemenea să însemnecă cele două ţări au hotărât intensificarea cooperării în recunoaşterea spaţială”, a declarat pentru Sputnik d-l Evseev.

Acesta va fi deci un răspuns ruso-chinez pentru SUA „ care mai nou se opun alături de Israel, Ucraina şi Georgia, adoptării de către ONU a unui proiect de rezoluţie interzicând deplasarea armelor în spaţiu” a concluzionat expertul.                 

Read 1064 times