Duminică, 08 Februarie 2015 12:48

Infanteria motorizată rusă trece la o structură similară brigăzii americane Stryker Featured

Written by Valentin Vasilescu
Rate this item
(10 votes)

   După invazia americană în Irak, brigada de infanterie moto model Stryker s-a dovedit cea mai performantă din lume, dispunînd simultan de flexibilitate, viteză şi putere de foc.

 

   Denumirea de Stryker vine de la Transportorul Amfibiu Blindat (TAB) cu care este înzestrată. TAB-ul elveţian Piranha III H, realizat pentru armata americană,  sub licenţă de canadienii de la General Dynamics Land Systems, este derivat din LAV III (care dotează Infanteria marină a SUA) şi se numeste LAV-25 Stryker.

 

 

 

 

   Brigada model Stryker are un efectiv de 3.500 de militari. Ea este structurată pe trei batalioane de infanterie cu 135 de transportoare Stryker, un escadron de cercetare dotat cu Stryker şi autoturisme de teren uşor blindate Humvee, un divizion de artilerie cu tunuri tractate de cal. 155 mm, un batalion de trupe speciale dotat tot cu Stryker şi un batalion de sprijin logistic şi medical.

http://www.corectnews.com/scit/stiinta/brigada-stryker-din-armata-sua

   În prezent, brigăzile de infanterie motorizate ruseşti sunt dotate cu un amalgam de tipuri de TAB-uri şi Maşini de Luptă ale Infanteriei (MLI-uri), concepute în special în perioada sovietică. Brigada rusească care va fi organizată după modelul Stryker se va numi Bumerang, după numele TAB-ul cu care va fi înzestrată. Bumerang-25 cîntăreşte 20 t, este produs de Ural Vagon Zavod în cooperare cu firma Renault şi corespunde cerinţelor armatei ruse de creare a unei familii de blindate pe roţi, de tip modular. Această familie mai cuprinde vehicule de cercetare, platforme anti-tanc şi de lansare a rachetelor AA, diverse platforme pentru sprijin cu foc, precum mortiere, etc. 

   Blindatul  8x8 Bumerang este superior la toate capitolele celui american Stryker, are o viteză maximă pe şosea de 100 km/h şi de 10 km/h în regim de plutire pe cursuri de apă. Echipajul este compus din comandant, trăgător şi mecanic-conductor. În afară de aceştia, Bumerang-25 transportă o grupă de infanterie compusă din 7 militari. 

   Blindajul înglobează tehnologii care includ materiale compozite şi unghiuri de înclinare proiectate pe computer. Structura blindajului se bazează pe un cadru compus din grinzi de rezistenţă şi lonjeroane, avînd ca înveliş plăci de oţel înalt aliat stratificate, îmbrăcate la exterior cu plăci ceramice laminate. Împotriva exploziei minelor, la nivelul podelei  blindajul este dublat cu materiale ceramice.  Principala caracteristică a Bumerangului este aceea că, spre deosebire de majoritatea TAB-urilor, la acest vehicul, motorul turbo-diesel de 620 CP este montat în faţă. Acest fapt a permis constructorului să creeze trape de acces pentru trupe în spate şi pe acoperiş.

   Special pentru familia Bumerang, biroul de proiectare KBP din Rusia a primit sarcina de a dezvolta o turelă universal, echipată cu dispozitiv de comanda de la distanţă, denumită Epoch Almaty. Turela girostabilizată va fi instalată pe majoritatea versiunilor noii generaţii de blindate (MLI şi TAB-uri). Varianta de bază a Epoch Almaty este înarmată cu tun cal. 30 mm şi mitralieră coaxială cal. 7,62 mm. Cîte un container cu două lansatoare de rachete ghidate pe fascicol laser Kornet / Kornet-EM (bătaie 8-10 km) este montat pe fiecare parte a turelei. Sprijinul cu foc al brigăzii este realizat de un batalion de artilerie autopropulsată, pe o platformă mobilă Boomerang- ACS, avînd în turelă un tun cal. 125mm sau un mortier automat cal. 120 mm, similar transportorului blindat 8×8 Patria.

   Bumerang urmează să înlocuiască mai vechile BTR-82A şi BTR-80, care nu se vor mai regăsi în brigăzile ruseşti similare cu cele Stryker ale armatei SUA. Primul lot de testare Bumerang a fost livrat armatei ruse în 2013, anul acesta urmînd să fie demarată producţia de serie şi operaţionalizată o primă brigadă cu aproximativ 180 de transportoare Bumerang. În următorii trei ani, Rusia şi-a propus transformarea a opt din brigăzile sale de Infanterie Moto, pe model Bumerang.

Read 5133 times Last modified on Duminică, 08 Februarie 2015 13:53