MAEAflăm cu surprindere și regret că Ministerul Afacerilor Externe al României a decis expulzarea unui diplomat rus din România, ca măsură de represalii strâns legată de „solidaritatea cu Regatul Unit al Marii Britanii”. Pentru mai multe detalii, cităm din comunicatul difuzat azi de AGERPRES :

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României, informează un comunicat al ministerului, transmis, luni, AGERPRES.
Reacţia vine ca urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie, iar "MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o ameninţare la adresa securităţii colective şi a dreptului internaţional", arată sursa citată.
Conform concluziilor, Consiliul European "este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă de atac şi cu faptul că nu există altă explicaţie plauzibilă.
Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispoziţiilor Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României", subliniază MAE.”

Ce se vede clar din atitudinea MAE român? Imensa slugărnicie față puterile occidentale. Lipsa totală de rațiune și demnitate. Tâmpenie crasă. Pentru că numai așa poate fi definită atitudinea guvernului român prin intermediul MAE. Sabotarea intereselor naționale ale României, în primul rând a celor economice. Și pentru ce, mă rog? Pentru a arăta o dată în plus că România este sluga fidelă a Statelor Unite, a Marii Britanii, a Uniunii Europene?

Conducerii României chiar nu-i pasă de eforturile supraomenești ale mediului de afaceri din România, ale mediului cultural de a avea relații normale cu Federația Rusă? Când aceste eforturi sunt pe cale de a mai realiza un pas pe calea succesului, trebuie să vină cineva din guvernul român să dea cu bâta în baltă, să compromită toate aceste eforturi! Totul numai pentru a dovedi cât de convingător zbiară din toți bojocii „Yes, sir!” Chiar dacă nimeni nu i-a cerut asta!

Grav este că toate aceste acte se comit în numele poporului român! În numele nostru, al tuturor! De aceea, aceste rânduri constituie un mesaj de dezaprobare față de atitudinea MAE român. Noi, cetățenii români care mai dispunem de o fărâmă de rațiune, dezaprobăm această acțiune a MAE și ne delimităm de această „politică dualistă”, așa cum o denumea Meleșcanu. Pentru că acest „dualism” înseamnă fățărnicie față de Rusia și slugărnicie dusă la extrem față de Occident!

Rămâne cum am stabilt: cu puținele noastre puteri, dar cu perseverență, vom continua promovarea bunelor relații pe toate planurile cu Federația Rusă!