MAEAflăm cu surprindere și regret că Ministerul Afacerilor Externe al României a decis expulzarea unui diplomat rus din România, ca măsură de represalii strâns legată de „solidaritatea cu Regatul Unit al Marii Britanii”. Pentru mai multe detalii, cităm din comunicatul difuzat azi de AGERPRES :

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României, informează un comunicat al ministerului, transmis, luni, AGERPRES.
Reacţia vine ca urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie, iar "MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o ameninţare la adresa securităţii colective şi a dreptului internaţional", arată sursa citată.
Conform concluziilor, Consiliul European "este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă de atac şi cu faptul că nu există altă explicaţie plauzibilă.
Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispoziţiilor Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României", subliniază MAE.”

   Premierul britanic #TheresaMay, precum se pare, inspirată de umbra predecesorilor săi imperiali Curzon și Chamberlain, practic pe parcursul unei singure zile și un pic, a și „anunțat un ultimatum“, și a informat „cu privire la sancțiuni“ față de #Rusia, în legătură cu tentativa de asasinat, ce continua să rămână un mister, a unui agent al serviciilor secrete britanice și fost (înainte de 1999) colonel rus din #GRU (Direcția Generală de Informații) a Rusiei, amnistiat încă în 2010, care nu mai prezintă nimănui niciun interes, Serghei #Skripal, și a ficei sale Iulia (care este cetățeancă rusă).

   De fapt, Moscovei, contrar regulamentului instituit prin Convenția privind interzicerea armelor chimice din 1993, i s-a cerut să pledeze imediat vinovată pentru atacul cu arme chimice și să se pocăiască. Argumentul deocamdată principal în favoarea acestui tip de comportament, nespecific pentru gentilomi ,a fost formulat de ministrul britanic al Apărării G. Williamson, care l-a descoperit pe cel „vinovat de infracțiune“ prin intermediul tezei despre „comportamentul tipic pentru Rusia“.

   Fără a intra în amănuntele evaluării psihanalitice a aptitudinilor și abilităților autorităților de la Londra, am dori, în acest context, să reamintim despre un destul de recent episod al istoriei britanice și internaționale, când fostul prim-ministru Tony Blair, în octombrie 2015, a recunoscut, cu un zâmbet nevinovat, că în 2003 guvernul său a autorizat participarea forțelor armate naționale la intervenția în Irak "pe baza unor informații eronate ale serviciilor secrete". Ei bine, și asemenea „daune colaterale“, de la invazia aceea, ca distrugerea a unui milion de civili nevinovați, inclusiv ca urmare a apariției pe teritoriul țării a așa-numitului Stat Islamic din Irak și Levant (mai bine cunoscut acum sub numele de ISIS sau SI), răspândirea activităților criminale a celui din urmă peste întregul Orient Mijlociu, desigur, nu sunt deloc demne de menționat, din punctul de vedere al politicienilor și propagandiștilor britanici.

   În acest context, Rusia a luat atitudinea cea mai cumpătată și constructivă, sugerând Londrei să acționeze în baza punctului 2 al articolului 9 din Convenția din 1993, care prevede că, în cazul apariției unor episoade similare cu incidentul din Salisbury, statelele-membre trebuie să contribuie „prin schimb de informații și consultări” la elucidarea situației care provoacă îndoieli cu privire la posibila nerespectare a Convenției, și pentru un răspuns la orice solicitare în acest context, sunt disponibile până la 10 zile.

   Cu o suspectă determinare partea britanică a refuzat nu doar propunerea Rusiei de a participa și de a contribui la investigarea crimei, dar, de asemenea, de a oferi probe de „arme chimice“, găsite la locul infracțiunii. Aici, într-un mod complet discret apare un alt episod din istoria britanică recentă, când, după otrăvirea misterioasă a fostului angajat al serviciilor secrete ruse Litvinenko, în 2006, ministru de atunci al Afacerilor Interne al Regatului Unit (atenție!) Theresa May, bazându-se pe principiul „imunității intereselor naționale“, prevăzut de dreptul britanic, de fapt a clasificat cele mai importante materiale, interzicând utilizarea lor în cadrul anchetei. Ca urmare, un stimat coroner britanic, la aproape 10 ani ani după tragedie, a fost nevoit să recunoască faptul că nici o investigație independentă și aprofundată a tuturor circumstanțelor uciderii lui Litvinenko nu a avut loc niciodată. În același timp, auzim acuzații dure și categorice aduse Rusiei în contextul morții acestui agent al serviciilor speciale britanice.

   Tot atât de reprezentativ arată aceea pripită dorință a guvernului May de a transfera cazul la stadiul de „pedeapsă a penalului evident“. La urma urmei, Convenția menționată din 1993 prevede și alte opțiuni pentru clarificarea situației. În cazul în care autoritățile britanice, indiferent de motiv, se simt jenate să vorbească direct cu Rusia, ele ar trebui să se adreseze Consiliului Executiv OIAC (Organizația pentru interzicerea armelor chimice, OPCW), care atunci va acționa drept un mediator, iar dacă răspunsul Rusiei nu satisfice Londra, aceasta poate solicita convocarea sesiunii extraordinare a Consiliului Executiv și, în cazul extrem, o sesiune extraordinară a Conferinței statelor participante. Există, la urma urmei, Convenția europeană privind asistența juridică în materie penală din 1959. Ei, nu! Theresa May, se pare, nu poate nicidecum rezista tentației de a juca atât rolul procurorului, dar și cel de judecător, care a emis sentința la moarte, și concomitent rolul călăului.

   Procurorul General notoriu din perioada lui Stalin, Vîșinski, care spunea că mărturisirea sinceră este regina probelor – pur și simplu se odihnește! Ce investigație? Ce dovezi? Verdictul a fost deja pronunțat - puneți capul pe eșafod.

   Nu ne îndoim că, sub presiunea logicii simple și a opiniei publice, Londra va scoate la iveală unele dovezi. Cu toate acestea, încă de la început este clar că „infractorul a fost numit“, iar pe nimeni nu îi interesează faptul că, încă din 1992, prin Decretul Președintelui Rusiei, toate lucrările în legătură cu veninul (Noviciok), în mod presupus, folosit în Salisbury, au fost interzise în țara noastră; „inventatorii“ au fost cu succes supracumpărați de serviciile de informații occidentale și „lucrează" tot în aceeași Marea Britanie, Statele Unite, Suedia, Cehia etc. Instrucțiuni detaliate cu privire la formula chimică, proprietăți ale acestui „Noviciok (Nou venit)“ pot fi ușor găsite pe internet, iar componentele sale - achiziționate de pe piața liberă.

   Cine a avut nevoie de această provocare politică și cine, după cum spuneau romanii antici, "va beneficia" (CUI PRODEST)? Nu avem nici o îndoială că, deloc din întâmplare, această farsă, tragică, pentru victimele sale, și o înscenare, conform metodelor sale, este jucată de premierul britanic și de serviciile sale de informații, literalmente în același timp cu publicarea la Bruxelles a proiectului UE a „contractului despre Brexit“, condițiile căruia, inclusiv necesitatea unei compensații de miliarde din partea Londrei pentru "obligațiile sale neîndeplinite" sunt, cel puțin, foarte neplacute pentru guvernul conservator al Marii Britanii.

   Cât de valoros apare argumentul autorităților britanice și a mass-media că atentatul la familia Skripal a fost special conceput de Moscova în ajunul Cupei Mondiale FIFA. Mulți ani la rând, politicienii de la Londra și „rechinii mass media“ nu își pot ascunde disconfortul extrem și setea nestinsă de răzbunare pentru decizia FIFA de a oferi dreptul de a găzdui Mondialele 2018 - Rusiei și cele din 2022 - Qatarului. Țara noastră a câștigat acest drept într-o luptă echitabilă, iar Anglia, în ciuda faptului că a și fost condamnată pentru folosirea a mai multor metode de corupție, a pierdut. Dar, se pare, a decis să "recupereze" în terenul provocărilor politice.

   Din nou, apare întrebarea "cine va beneficia" - CUI PRODEST? Londra, care încearcă să se răzbune, sau cel puțin să strice, să otrăvească atmosfera festivității dedicate fotbalului la nivel mondial, sau Moscova, care depune toate eforturile posibile pentru ca milioanele de fani din intreaga lume să se poată bucura de jocul celor mai buni dintre favoriții lor?!

   Un alt „argument final“, care, cică, ar fi incriminator pentru Kremlin și personal pentru Președintele Putin: atacul brutal asupra familiei Skripal a fost planificat și realizat în mod deliberat, în ajunul alegerilor prezidențiale din Rusia, în mod presupus, pentru a demonstra „puterea brutală și determinarea de a-i pedepsi pe trădători, indiferent de locul unde s-ar afla“. Suntem chiar forțați să menționăm, că pe gentilomii de la Londra, de data aceasta, i-a lăsat atât logica elementară, cât, de asemenea, și sensul tradițional britanic al umorului. Constatăm încă un eșec al strategilor-analiști britanici, asemănător cu cel în cazul "armelor chimice ale lui Saddam Hussein". Dacă ei au vrut să-l discrediteze pe actualul Președinte rus, apoi practic vor ajunge să sporească gradul său de autoritate, deja puternic în țară (rezultatul electoral așteptat pentru Vladimir Putin la viitoarele alegeri din 18 martie este de 69-73%, cu rata de participare prognozată de peste 70% din electorat).

   Folosind expresia preferată de către serviciile de informație occidentale pentru a revela agresivitatea Rusiei, suntem „profund convinși“ că, Londra, și mai multe alte capitale occidentale încă nu și-au revenit din șocul cauzat de lansarea de către Putin a informațiilor senzaționale cu privire la dezvoltarea de către oamenii de știință și inginerii ruși a celor mai moderne tipuri de rachete, care transformă de fapt arsenalele NATO și, în special, sistemul american de apărare antirachetă, în niște relativ inofensive obiecte muzeale. Într-o oarecare măsură ei pot fi înțeleși: realizările rusești sunt cu adevărat impresionante, pentru că ulterior a fost demonstrat și un video documentar, dovadă a existenței acestui „armament al viitorului“, care a fost deja transferat pentru dotarea forțelor armate.

   În concluzie, rămâne doar să atragem atenția cititorilor noștri și a politicienilor occidentali la partea cel puțin tot atât de substanțială a adresării lui Vladimir #Putin către Adunarea Federală a Rusiei din 1 martie 2018. Aceasta afirma fără echivoc atât că încercările explicite din partea Occidentului de a negocia cu noi de pe „poziția de forță“ sunt respinse de Moscova, și, de asemenea, Rusia este dispusa necondiționat de a se angaja într-un dialog egal pe întreaga gamă de probleme globale, de la terorismul internațional și reducerea armelor strategice ofensive, la securitatea informatică și la protecția mediului.

Cine are urechi, să audă, cine are ochi, să vadă!

O melodie extraordinară şi... cu temă! Bravo artiştilor pentru mesajul de pace şi unitate pe care îl transmit! Felicitări Loredana, Zob şi Zdub, Ligalaiz, pentru felul în care reuşesc să se ridice cu graţie deasupra valului de ură şi de obscurantism şi să ne arate cum, de fapt, sîntem unii şi aceiaşi: ascultaţi şi dansaţi “Balkana Mama”, melodia anului... sau a secolului!

 

 

   Bun început de zi, n-am ce spune! America ne-a mai anunţat încă o dată, dacă mai era nevoie, prin vocea exaltatului ce o conduce, că vrea să rămînă de-a pururi jandarmul planetei. Guantanamo rămîne deschis şi, la fel, şi robinetul abuzurilor (« human rights » e pentru naivii din colonii, desigur). Nişte papiţoaice şi nişte papiţoi se produc la tv, într-un jalnic teatru de marionete, extaziindu-se fals în legătură cu o admirabilă recrudescenţă a « visului american »… Bombe şi închisori, ce poate fi mai frumos, nu ? Ca să nu mai vorbim de tributul datorat de ţărişoara noastră, pe o perioadă nedeterminată, în schimbul unor tinichele care ne-au adus numai necazuri, destabilizare şi sărăcie. Şi, ca meniul să fie complet, vizele rămîn… doar visele se spulberă !

Tu 160 M  Vladimir Putin a urmărit un zbor demonstrativ al noului avion purtător de rachete strategice supersonice Tu-160M „ Piotr Deinekin”, în cadrul unui program de testare a zborului.

Gazprom Producător de gaze rus Gazprom intenționează să semneze un document privind intrarea într-un proiect de explorare și producție în Argentina în viitorul apropiat, a declarat marți vicepreședintele executiv al producătorului de gaze din Rusia, Alexander Medvedev, în urma reuniunii cu președintele Argentinei, Mauricio Macri.

Fibra optica În acest an se intenționează începerea construcției unei linii de comunicații cu fibră optică între zonele Mirny, Suntar și Nyurbu. Acest lucru a fost anunțat astăzi la o întâlnire dedicată sintetizării rezultatelor anului 2017, Ministrului Comunicațiilor și Tehnologiilor Informaționale al republicii, Alexandru Borisov.

RB Corespondenții cotidianului Komsomolskaia Pravda, Evgheni Beliakov și Vladimir Velengur sunt primii jurnaliști care au vizitat rezerva de aur a Băncii Centrale a Rusiei. Aceștia ne prezintă date și imagini interesante din acest loc care reprezintă puterea financiară a Rusiei.

“Dragi prieteni !

   Anul 2018 bate la uşă ! Desigur, în fiecare an, sărbătorim venirea noului an. Dar, în fiecare an, această sărbătoare este pentru noi nouă, călduroasă şi multaşteptată. Suntem convinşi de faptul că tot ceea ce ne urăm, în aceste momente, şi toate speranţele noastre se vor împlini.

   Petrecerea de An Nou este, întâi de toate pentru noi, o sărbătoare de familie. O sărbătorim azi cum o făceam în copilărie: cu cadouri şi surprize, într-o atmosferă deosebit de călduroasă, în aşteptarea unor schimbări importante.

   Inevitabil, aceste schimbări se vor produce, în vieţile noastre, dacă fiecare din noi se gândeşte la părinţii săi, are grijă de aceştia, profită de fiecare clipă petrecută cu ei; dacă ne înţelegem mai bine copiii, visurile lor, aspiraţiile lor; dacă îi susţinem pe cei aflaţi în imediata noastră apropiere şi care au nevoie de ajutorul nostru şi de generozitatea noastră spirituală.

   Să ştim să-i ajutăm pe cei de lângă noi, să dăm dovadă de sensibilitate, să facem bine, toate acestea dau vieţilor noastre adevăratul sens al umanităţii. Oriunde ne-am afla, în acest moment, în familie, în jurul mesei de Revelion, în compania prietenilor noştri , pe străzile iluminate de decoraţiuni, suntem uniţi cu toţii de atmosfera care înconjură sosirea Anului Nou. Tehnologiile moderne ne permit să ne împărtăşim bucuria celor dragi şi care se găsesc, poate, la sute sau la mii de kilometri depărtare.

   Ca în fiecare an, gândurile şi urările noastre se îndreaptă mai întâi către cei care, în aceste momente, muncesc, îndeplinindu-şi îndatoririle militare şi profesionale, celor care sunt de gardă în spitale, celor care sunt la comanda avioanelor, celor care conduc trenurile. Suntem cu toţii împreună în această minunată noapte a Anului Nou, aşa cum suntem împreună pe tot parcursul anului, în ocupaţiile noastre zilnice.

   Coeziunea care ne uneşte, prietenia care ne animă, dragostea fără margini pe care i-o purtăm Rusiei ne furnizează acele forţe care ne permit să realizăm acţiuni demne şi să atingem obiective măreţe.

   Vreau să vă mulţumesc tuturor în mod sincer pentru credinţa pe care o aveţi în dumneavoastră-înşivă, în munca dumneavoastră şîn rezultatele pe care le obţineţi. Sper ca încrederea şi înţelegerea reciprocă să domnească mereu între noi.

   Nu ne mai rămân decât câteva secunde înainte de miezul nopţii. Este timpul să schimbăm între noi urări, să ne iertăm greşelile, să dăm dovadă de afecţiune şi  să-i încălzim pe apropiaţii noştri cu toată atenţia şpromptitudinea. Anul nou să ne aducă schimbări pozitive fiecăruia dintre noi şi fiecărei familii ! În anul ce vine, fiecare să fie sănătos şi să se nască mulţi copii, care vor alcătui fericirea noastră.

   Vă urez în mod sincer tuturor succes şi fericire ! Fie ca marea noastră Rusie, atât de iubită şi unică, să cunoască pacea şi prosperitatea !

   Multe împliniri, tuturor ! Un an nou 2018 fericit !”

Vladimiri Putin, Preşedintele Federaţiei Ruse

ME MD  Ministerul Economiei este decis să demareze negocierile privind semnarea și ratificarea acordului de liber schimb cu China, adică să distrugă definitiv economia Republicii Moldova și să nu-i dea nicio șansă acesteia nici măcar într-un viitor mai îndepărtat. Ministerul Economiei și Infrastructurii ne anunță triumfalist într-un comunicat de presă, publicat de pagina web a instituției, că joi a fost semnat Memorandumul de Înțelegere privind lansarea negocierilor bilaterale pe marginea Acordului de Comerț Liber între Republica Moldova și Republica Populară Chineză.
Documentul a fost semnat din partea Republicii Moldova de Iuliana Drăgălin, care este secretar de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, și Fu Ziying, ministru adjunct al Comerțului, din partea Republicii Populare Chineze, în cadrul unei întrevederi care a avut loc la Beijing, China.

PSD  Mișcarea „haștag Rezist”, care își face veacul prin Piața Victoriei din București și prin piețele unor mari orașe din România are ca principal scop distrugerea Partidului Social democrat (PSD), cel mai mare partid politic din România. Distrugere ordonată de la Washington, care nu suportă  în cea mai devotată colonie a sa  o formațiune politică de anvergură și declarată de stânga. O dovedesc apartenența „tefeleilor”(vizibilă prin marele număr de drapele americane fluturate la fiecare ieșire în stradă), sloganul mc carthyst „ ciuma roșie” și aberațiile publicate în „România Liberă”de Marius Mioc, un „revoluționar” timișorean sărac cu duhul , impertinent și agasant, pripășit pe tarlaua unchiului Sam.

Un premiu doi, premiul al treilea şi în rest – menţiuni pentru totţi componenţii lotului, în condiţiile unei concurenţe acerbe, iată rezultatele meritorii obţinute de echipajul României la Olimpiada Internaţională de limba rusă de la Moscova! Felicitări, elevilor, profesorilor şi părinţilor! Felicitări organizatorilor, de asemenea!

Bârlădeanca Irina Demetra Şuşnea, membră a echipajului României, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Gh. Roşca Codreanu”, a fost premiată, la rândul ei, cu o menţiune, care îi răsplăteşte eforturile de a fi învăţat la Clubul de rusă această frumoasă limbă a unei culturi monumentale, sub atenta îndrumare a profesoarei Eugenia Creţanu.

   Sunt român, reprezint si promovez industria româneasca de mobila, textila si alimentara in Rusia, republicile ex-sovietice, Europa, Asia si America. Exista informatii clare despre faptul ca Romania primeste directive de la Bruxelles prin care se „dicteaza” ca producatorii romani sa nu participe la expozitiile de profil din Federatia Rusa in numele asa ziselor sanctiuni, in acest fel vor sa lichideze de pe campurile comerciale internationale ultimile fabrici romanesti care au rezistat politicii UE. Insa tarile UE in frunte cu Germania, Italia, Spania, Franta, Austria, Grecia, Ungaria , Cehia, Slovacia, Polonia, Bulgaria, Finlanda, Anglia etc. fac afaceri cu rusii de bubuie. In momentul de fata toate tarile din UE inafara de Romania au relatii comerciale, industriale, culturale, stiintifice si turism cu Federatia Rusă.

Universitatea Lomonosov  Pentru noi, cei care eram copii în anii 1990, Rusia rămâne încă percepută prin ochii părinţilor noştri, a documentelor istorice la care am avut acces sau prin intermediul presei mai mult sau mai puţin favorabile. Rezultă, aşadar, o imagine eterogenă, din care noi, cei care nu am trăit nici în comunism şi nici nu ne-am alimentat un timp suficient de lung din democraţia occidentală, nu prea ştim exact ce să înţelegem. Reflecţiile de faţă mi-au fost generate de o discuţie la care am fost martor recent, între doi amici care îşi disputau dreptatea pe un subiect aparent neutru: cercetarea ştiinţifică.

Maimuta   România anului de graţie 2017 se înarmează. După 28 de ani în care industria românească, inclusiv cea de apărare, a fost pusă pe butuci, după ce milioane de români rămaşi fără locuri de muncă au apucat pe calea străinătăţii, politicienii post-decembrişti găsesc că e cazul să se înarmeze. Au fost deja achiziţionate 12 avioane F-16 second-hand din Portugalia, iar altele 36 urmează să fie livrate din SUA. Două fregate scoase din uz de englezi au intrat în înzestrarea Forţelor Navale Române, iar olandezii de la „Damen Shipyards Group” vor construi patru corvete „SIGMA 10514” la Galaţi. La rândul lor, nemţii de la „Rheinmetall Landsysteme” vor fabrica la Moreni transportorul amfibiu blindat „TBT 8×8”…

Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Romania, ES Valery Ivanovich Kuzmin a raspuns la întrebările jurnaliştilor români, într-o conferinţă de presă, organizată la Piatra-Neamţ.