PSD  Acest articol publicat de Sputnik MD RO ne arată un lucru cât se poate de clar: yankeii nu renunță la prada numită România, O pradă grasă, care a venit singură în ghearele lor. Ei vor să stoarcă această pradă de ultimul gram de osânză și de vlagă, după care să o arunce la gunoi. Acesta este pragmatismul american, după cum am mai spus. În plus, yankeii sunt disperați că influența lor în Europa este în scădere. Cele două mari puteri economice ale UE-Germania și Franța-au interese economice care impun legături strânse cu piața rusească , implicit cu piața din Extremul Orient. Interese diametral opuse cu cele americane. Mai mult, Germania este deja într-un conflict cu SUA prin penetrarea pieței americane de autoturisme via Mexic. Nu cumva yankeii sunt de vină pentru asta, că și-au distrus o parte din industrie prin speculații bursiere?

   Premierul britanic #TheresaMay, precum se pare, inspirată de umbra predecesorilor săi imperiali Curzon și Chamberlain, practic pe parcursul unei singure zile și un pic, a și „anunțat un ultimatum“, și a informat „cu privire la sancțiuni“ față de #Rusia, în legătură cu tentativa de asasinat, ce continua să rămână un mister, a unui agent al serviciilor secrete britanice și fost (înainte de 1999) colonel rus din #GRU (Direcția Generală de Informații) a Rusiei, amnistiat încă în 2010, care nu mai prezintă nimănui niciun interes, Serghei #Skripal, și a ficei sale Iulia (care este cetățeancă rusă).

   De fapt, Moscovei, contrar regulamentului instituit prin Convenția privind interzicerea armelor chimice din 1993, i s-a cerut să pledeze imediat vinovată pentru atacul cu arme chimice și să se pocăiască. Argumentul deocamdată principal în favoarea acestui tip de comportament, nespecific pentru gentilomi ,a fost formulat de ministrul britanic al Apărării G. Williamson, care l-a descoperit pe cel „vinovat de infracțiune“ prin intermediul tezei despre „comportamentul tipic pentru Rusia“.

SUA ucraina O știre șoc a apărut în presa românească:Rusia ar fi plănuit incendierea a două școli românești din regiunea Cernăuți! Faptul că această știre a fost difuzată de Digi 24, Hotnews, Evenimentul zilei, Ziarul de Iași nu ar trebui să ne mire, deoarece este știut că aceste publicații au o atitudine vădit rusofobă. Iar o asemenea știre ar face parte din activitatea zilnică a sus-numitelor publicații.

Crimeea  În numărul 20 al revistei Caleidoscop Rus, editată de Centrul Rus de Știință și Cultură din București a fost prezentat articolul „ Recunoașterea Crimeei ca fiind rusă?”, sub semnătura d-lui Konstantin  Kosaciov, președintele Comitetului Consiliului Federal pentru Probleme Internaționale al Federației Ruse. Un articol interesant și util în același timp, deoarece prezintă bazele legale ale actului din 17 martie 2014, când, prin voința populației exprimată prin referendum, Crimeea a revenit la patria -mamă: Rusia.

Unchiul Sam Parlamentul României a votat aproape în unanimitate legea privind plata în avans către SUA a contravalorii de 4 miliarde de dolari pentru achiziția rachetelor Patriot. Adică România plătește acum, iar rachetele vor veni după doi ani. Mă rog, nici la bordel nu se practică acest gen de plată, dar nu despre asta sau despre servilismul monstruos al României față de Washington mi-am propus să vorbesc aici. Ci despre altceva, insignifiant la prima vedere, dar foarte important în viitor.

CSI Discutând cu o cunoştinţă, acum câteva zile, am ajuns la cea mai importantă temă a zilelor noastre: de ce nivelul de trai în România nu creşte? Am atins, pe rând, toate motivele pe care le poţi auzi dacă tragi cu urechea la ce se vorbeşte azi prin magazine, la cozi, sau în sălile de aşteptare: oamenii delăsători, guvernul care nu-şi face treaba, mentalitatea românească de "merge şi aşa", şi, evident, economia slabă. Nu spun că aceste plângeri nu sunt reale: toate, separat şi luate la un loc, pun umărul la situaţia proastă în care ne aflăm. Dar unul dintre aceste motive este cel mai important, şi anume economia care nu merge cum trebuie.

IV Stalin   V-ați întrebat vreodată, dragi cititori, de ce Iosif Visarionovici Stalin, cel care a condus cu mână de fier Uniunea Sovietică aproape trei decenii, este văzut și acum de către istoricii și jurnaliștii occidentali drept „cel mai mare criminal din istorie”, căruia i se pun în cârcă mai multe victime decât cele făcute de Germania nazistă, Italia fascistă și Japonia militaristă la un loc? Cum a fost posibil acest lucru, când în timpul celui de-al doilea război mondial, președintele american Roosevelt și premierul britanic Churchill, conștienți de faptul că fără Armata Roșie nu se putea câștiga războiul, nu știau cum să intre mai bine în grațiile lui Stalin și-l alintau cu apelativul „Uncle Joe”? Cum se face că, imediat după încetarea războiului, când la cârma SUA a venit președintele Harry Truman, percepția asupra lui Stalin și asupra URSS s-a „sucit” cu 180 de grade?

Formarea şi profesia de inginer m-au ajutat să am o gândire logică şi structurată. După părerea mea, relaţiile economice şi tehnico-ştiinţifice reprezintă centrul de greutate într-o cooperare bilaterală. De peste 3 ani, cooperarea româno-rusă în aceste domenii se află pe un trend vizibil descendent. Statisticile arată menţinerea soldului negativ al balanţei comerciale cu Rusia, iar cooperarea tehnico-ştiinţifică este ca şi inexistentă! De ce? Pe de o parte, pentru că aşa-zisele tensiuni politice dintre cele două state au reprezentat un obstacol în calea promovării relaţiilor economice.
În ultima perioadă, au apărut însă tot mai multe semnale încurajatoare privind perspectiva atenuării "prostiei care s-a făcut" (iar aici îi citez pe numeroşi specialişti în domeniu) de a întoarce spatele unei pieţe uriaşe care, în trecut, a primit cu braţele deschise produsele româneşti. Un prim pas important în această direcţie ar putea fi reprezentat de reluarea formatelor existente de dialog bilateral în domeniu.

La aproape 30 de ani de la schimbarea configurației statale europene, lumea pare că se reflectă în oglindă, divizându-se din nou, nu doar fizic, dar mai ales ideologic, maniheistic, în blocuri contrapuse. Pericolele la adresa națiunilor sunt însă mult mai mari și mai multe, iar armele cu care actorii internaționali se pot opune unul altuia sunt mult mai sofisticate. Țările de nivel mediu, precum România sau Bulgaria, Serbia sau Croația, suferă cel mai mult de pe urma acestei situații, fiind prinse în jocul marilor puteri fără posibilitatea de a ridica pretenții de a se așeza la masa bogaților. Și asta nu pentru că nu au resursele necesare, diplomatice, economice și politice, ci mai ales pentru că iau decizii proaste, în momente-cheie, doar pentru a obține și ele un scaun, pe colțul mesei respective. Lipsa viziunii strategice și a gândirii laterale a decidenților sunt alte două cauze ale eșecului în plan economic, în primul rând.

   Scrutând viitorul, Alexis de Tocqueville scria în anul 1835: „Pe pământ există acum două mari popoare, care, pornind din puncte diferite, par să înainteze spre acelaşi punct: ruşii şi anglo-americanii. Punctul lor de plecare este diferit şi diferită este şi calea lor, şi totuşi, după un plan secret al providenţei, fiecare dintre ele pare chemată să conducă destinul unei jumătăţi de lume”. Prăbuşirea blocului socialist din Europa de Est în 1989 şi destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, păreau să invalideze scenariul gânditorului francez şi îl determinau pe Francis Fukuyama de la Departamentul de Stat al SUA să afirme prematur, în cartea „Sfârşitul istoriei şi ultimul om”, că democraţia liberală este cea mai înaltă formă de organizare economică şi socială a umanităţii. Însă criza economică izbucnită la finele anului 2007 în SUA, repercutată ulterior şi asupra Europei occidentale, precum şi revenirea în forţă a Federaţiei Ruse în arena politică internaţională după „Euromaidanul” ucrainean de la sfârşitul anului 2013, au pus sub semnul întrebării teoria politologului american şi îl readuc în actualitate pe Alexis de Tocqueville. 

   Evenimentul care a focalizat atenţia întregului mapamond pe începutul de an a fost, fără îndoială, învestirea lui Donald Trump în funcţia de președinte al SUA. Schimbările anunţate de Trump în perioada campaniei electorale au insuflat speranţe pe toate coordonatele geografice, politica externă nord-americană având impact asupra întregii lumi. Nervozitatea Administraţiei Obama pe final de mandat nu prevestea nimic bun, elocventă fiind în acest sens expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi din SUA la sfârşitul lunii decembrie 2016. La rândul său, fostul vicepreşedinte american Joe Biden afirma deschis în ultimul său discurs, rostit pe 18 ianuarie 2017 la Forumul Economic Mondial de la Davos  (Elveţia), că Rusia este ce mai mare ameninţare pentru democraţiile liberale şi că „SUA şi UE trebuie să conducă lupta”. Agresivitatea declaraţiei aminteşte de o telegramă din 14 august 1939, prin care ministrul de externe nazist Joachim von Ribenntrop îi trimitea ambasadorului de la Moscova, contele Schulenburg, instrucţiuni precise despre politica Reichului: „democraţiile capitaliste din Occident sunt duşmanii neînduplecaţi atât ai Germaniei naţional-socialiste cât şi ai URSS”. Şi în scurt timp, Germania nazistă avea să declanşeze cel mai mare dezastru din istoria omenirii...

   În opinia publică, venirea lui Donald Trump la Casa Albă a echivalat cu o altă abordare a problemelor de politică externă, menită să ducă la detensionarea relaţiilor internaţionale. Noul preşedinte american declara că „nu veţi vedea din partea noastră ostilitate, veţi vedea parteneriat şi nu conflict... ne vom înţelege bine cu toate naţiunile care vor să se înţeleagă cu noi... Statele Unite nu doresc să impună modul lor de viaţă altor ţări, ci vor mai degrabă să fie un exemplu pentru alţii”. Apare însă un semn de întrebare: în ce măsură îşi va respecta Donald Trump promisiunile făcute? Un răspuns îl poate oferi chiar citatul anterior din Alexis de Tocqueville: „punctul lor de plecare este diferit şi diferită este şi calea lor”. Unele calcule arată că de la apariţia ca stat independent în 1776 şi până în anul 2015, SUA s-a aflat în războaie timp de 222 de ani, din cei 239 de ani de existenţă. Dar nu pe teritoriul propriu, ultimele lupte duse în SUA consemnându-se în 1865, la încheierea Războiului de Secesiune!

  În lumea rețelelor de socializare putem întâlni mesajul „Marș în Siberia, javră !” adresat oricui postează sau comentează favorabil despre Federația Rusă și despre națiunea sa sau în sprijinul relansării relațiilor româno-ruse.  Insistența cu care apare acest mesaj , pe lângă faptul ca ne arată modul de operare specific trolilor, denotă o tâmpenie crasă. Tâmpenie generată de lipsa de cunoaștere, ce are drept cauză lipsa de informare.
       De regulă, Siberia este percepută în subconștientul multora ca o regiune sălbatică, înapoiată, unde iernile aspre și gerurile năprasnice sunt lucruri obișnuite. Mai ales, Siberia este percepută drept locul unde și-au găsit sfârșitul mulți deținuți politici și prizonieri de război. Această percepție este propagată și întreținută în mod voit de către Occident. Acel Occident rapace, care urmărește să acapareze singurele resurse rămase aproape intacte ale omenirii.Resurse care se află exact în această parte a lumii.

Cel mai demn şi mai potrivit omagiu pe care, în aceste momente, îl putem aduce acestor îngeri de lumină şi sunet dumnezeiesc, este să le ascultăm şi să le reascultăm mereu glasurile, în melodiile lor extraordinare, cu sufletul deschis. Aceste cîntece înălţătoare, pe care ni le-au oferit în toate părţile lumii, la Moscova, la Bucureşti, la Berlin, Paris sau Tokio, cu toată trăirea şi generozitatea fiinţei lor! Prin noi, ei trăiesc şi vor trăi mereu, în ciuda unui destin potrivnic care, pentru o clipă neagră, a vrut să le frîngă zborul!

Rămas bun, Alexandrovci! Rămîneţi, însă, de acum înainte, pentru totdeauna, cu noi!

* * *

Самое достойное и самое подходящее приношение, которое в эти минуты мы можем сделать для этих ангелов света и божественного звука - и вновь слушать их голоса, их потрясающие мелодии, с открытой душой. Эти возвышающие песни, которые они нам дарили во всех краях света, в Москве, в Бухаресте, в Берлине, Париже или Токио, со всей сопричастностью и щедростью их сути! Через нас - они живы и будут жить всегда, несмотря на неблагоприятную к ним судьбу, которая в черную минуту попыталась прервать их полет!

Прощайте, Александровцы! Оставайтесь отныне и навсегда - с нами!

* * *

 

Traducere: Anna Dinuţ

Duminică, 13 noiembrie 2016

   Bine ar mai fi ca toată orchestra asta de flaşnete şi tiribombe de la televiziunile de (ne)ştiri din România să-i lase în pace pe cetăţenii din Republica Moldova, să-şi facă treaba şi să-şi hotărască singuri ce au de hotărît. Se întîmplă EXACT ca în cazul alegerilor din SUA, unde, vezi Doamne, n-a ieşit cine a “trebuit”, şi acum urmează campania de represalii + maidanizarea. Asta e planul mîrşav şi pentru Republica Moldova, să nu spuneţi că nu aţi fost preveniţi:

1) culpabilizarea cetăţenilor moldoveni pentru orientarea către Est (de parcă Estul ar fi la zece mii de kilometri, peste ocean, şi nu e cumva locul foarte apropiat în care le sînt familiile, iar experienţa ucraineană nu le-ar fi un evident contraexemplu de ce se întîmplă cînd alţii ajung să te exploateze material şi ideologic);

2) anatema aruncată asupra studenţilor moldoveni (deja agentul de influenţă sorosist R. Bogdan se agită la Realitatea TV şi-i blamează, vorbindu-le urît şi reproşîndu-le grosolan că nu vor decît să se plimbe prin Europa...);

3) ironizarea a tot ce se întîmplă în Moldova – de parcă nu ar fi fost numai “pro-europeni” la guvernare, în ultimii ani, iar ţara e aproape în marasm economic şi social, cu toate instituţiile puse la pămînt; Chişinăul arată ca după un război atomic, e cel mai distrus oraş european – capitală dărîmată fără războaie sau catastrofe naturale de o catastrofă de primar, “pro-european”, prost administrator, dar priceput afacerist, care ar fi făcut bine să rămînă în corpul de ansamblu de la emisiunile TV ale Andreei Marin, unde-şi începuse “cariera”;

4) instigarea celor din România împotriva moldovenilor şi a alegerii pe care o vor face; exacerbarea propagandei rusofobe şi crearea unei atmosfere ostile, care să ducă la izolarea Republicii şi la crearea unui maidan – deocamdată informaţional – la Chişinău. Probabil, profesioniştii manipulării de la faţa locului trag sforile pentru a pune în scenă un maidan în centrul Chişinăului, după modelul anilor trecuţi. Piaţa Universităţii, apoi Kievul au fost laboratoare “de succes” a ceea ce se pune în scenă acum în SUA şi în alte ţări, care au apucat să intre sub “umbrela” americanizării.

   Pe scurt, televiziunile româneşti şi celelalte mass-media din România (cu cîteva excepţii notabile, dar care pot fi numărate pe degete), sunt aservite reţelei Soros şi intereselor obscure, practicînd o propagandă antinaţională şi periculoasă, amestecîndu-se în treburile interne ale statelor, instigînd şi manipulînd în favoarea unor interese străine care nu merg doar în direcţia spolierii a ceea ce amai rămas din economia naţională, ci au interese mult mai profunde şi care afectează radical fiinţa naţională, fiind de sorginte pur nazistă – reconfigurarea naţională, reducerea populaţiei autohtone, abandonarea tradiţiilor, uitarea şi ura de sine.

 

  Am aflat că Donald Trump este președintele ales al SUA abia miercuri la prânz. Asta pentru că dimineața m-am odihnit, după o tură solicitantă de noapte la serviciu. Aflând rezultatul, am încercat o senzație de mulțumire, deoarece Hillary Clinton, adepta confruntării directe cu Rusia, a trebuit să guste din cupa amară a înfrângerii. Astfel, perspectiva unui conflict ruso-american, în care copiii noștri aveau rezervat rolul de carne de tun pentru interesele americane, se îndepărtează vizibil. Pentru că America, înainte de a se lansa în orice fel de aventură militară costisitoare, trebuie să-și facă ordine în ograda proprie.