Vizionare plăcută!

De curând, pe site-ul publicaţiei „În Linie Dreaptă”, ce se doreşte exponent al conservatorilor români, a apărut un interviu luat lui Tom Holst, manager al companiei Chevron:

Interviu Tom Holst

În binecunoscuta"limbă de lemn" a managementului de sorginte americană, Tom Holst caută să convingă pe români că perspectiva roz a independenţei energetice poate deveni realitate în viitorul apropiat,cu condiţia ca România să accepte exploatarea gazelor de şist. Fireşte, numai de către compania Chevron. Pentru că, în viziunea domniei-sale, numai aceasta poate să o facă,în baza experienţei acumulate în SUA,unde "această energie disponibilă în abundenţă ajută economia Statelor Unite şi duce la o renaştere a industriei de prelucrare din SUA."

Domnul Holst continuă prezentarea"minunatelor perspective" pe care exploatarea gazelor de şist le-ar aduce ţărilor din Europa centrală şi de Est,în calitate de producători pentru întreaga Uniune Europeană,care,conform ultimelor declaraţii ale preşedintelui american Obama "nu trebuie să mai depindă de gazul rusesc". De acord, ţările UE trebuie să găsească resurse alternative la gazul rusesc, dar varianta gazelor de şist ar satisface nevoile acestora? Iată ce răspuns ne oferă d-l Holst: "Gazele neconvenţionale ar putea satisface aproximativ 10% din cererea Uniunii Europene până în 2035. "

Aşadar, SUA "vor să scoată de pe piaţă" Rusia prin metoda sancţiunilor, cât mai repede. Şi oferă Europei ca alternativă doar 10% din necesar până în anul 2035. Până atunci, ce vor face europenii? Vor prepara hrana la foc de vreascuri si se vor încălzi la flacăra lumânării, ca în Evul Mediu?

Încă un aspect: nici cifra de 10% nu este sigură. Pentru că iată ce spune mai departe d-l Holst: "Pentru a face un prim pas spre securitatea energetică, trebuie să determinăm exact mărimea si viabilitatea comercială a resurselor de gaz natural din ţările europene. Pentru a face acest lucru, este necesară explorarea. Ţările europene ar trebui să ştie dacă există resurse bogate de gaze naturale şi petrol care ar putea ajuta la dezvoltare şi ar putea oferi beneficii ţărilor implicate." Aşadar,"uite popa,nu e popa!" Nu este exclus ca, în urma explorării, să aflăm că există  gaze de şist în proporţie de zero la sută sau doar de câteva procente, caz în care cei de la Chevron îşi vor lua jucăriile şi vor pleca să prostească pe alţii. În urma lor, vor rămâne efectele cât se poate de reale: solul contaminat, pânza de apă freatică poluată, plus seriile de cutremure ce terorizează şi vor teroriza populaţia. Frumoase perspective, nimic de zis!

Vă povesteam mai anţărţ despre Alexandr Gradski, un eminent muzician sovietic si rus. L-aţi şi văzut în imaginile de la concursul GOLOS ROSII. L-aţi observat cît de prompt şi entuziast a percutat la vocea colosală a lui Serghei Volchkov... Astăzi, Alexandr Gradski, artist total (interpret, multiinstrumentist şi compozitor) e unul din Artiştii Poporului din Rusia, distincţie pe care i-a conferit-o chiar preşedintele Putin. A cîntat rock, blues, folck, bard music, desigur chanson rusesc, interpreteazăa la 5 instrumente, predă la nivel academic muzica. Iar, după mine, e un om modest, elegant.
Una din cele mai emotionante interpretari ale sale este piesa Как молоды мы были /Ce tineri eram. Compozitorul acestui minunat cîntec este Alexandra Pahmutova, o legendă a muzicii ruse, iar versurile sînt scrise de către Nicolai Dobronravov. Iniţial, era vorba de muzică de film. Piesa a fost lansată, aşadar, în pelicula «Моя любовь на третьем курсе» în anul 1977.
Vă las acum să vă delectaţi cu un Alexandr  Gradski tînăr şi emoţionat. In imagini o aveti şi pe micuţa de statură, dar măreaţă în muzică, Alexandra Pahmutova, despre care vă recomand să căutaţi referinţe pe net. Va fi o sărbătoare!

Vladimir Putin s-a adresat la Kremlin deputaţilor Dumei de Stat, membrilor Consiliului Federaţiei, guvernatorilor regiunilor Rusiei şi reprezentanţilor societăţii civile

PREŞEDINTELE RUSIEI VLADIMIR PUTIN: Domnilor membri ai Consiliului Federaţiei, deputaţi ai Dumei de Stat, bună ziua. Reprezentanţii Republicii Crimeea şi ai Sevastopolului sunt aici printre noi, cetăţeni ai Rusiei, rezidenţi ai Crimeei şi Sevastopolului!

Dragi prieteni, ne-am adunat astăzi aici în legătură cu o problemă care are o semnificaţie vitală, istorică pentru noi. În Crimeea, a avut loc pe data de 16 Martie un referendum, în deplină concordanţă cu procedurile democratice şi cu normele internaţionale.

A participat mai mult de 82% din electorat şi 96% din acesta a votat în favoarea reunificării cu Rusia. Aceste numere vorbesc de la sine.

Pentru a înţelege motivele care stau la baza unei asemenea alegeri, este suficient să cunoşti istoria Crimeei şi ce anume au însemnat întotdeauna Rusia şi Crimeea una pentru alta.

Totul în Crimeea vorbeşte despre istoria şi măreţia noastră comună. Aici se găseşte oraşul Kherson, unde Prinţul Vladimir a fost botezat. Curajul său spiritual de a adopta ortodoxia, a constituit fundamentul pe care s-au clădit ulterior cultura, civilizaţia şi valorile umane care unesc popoarele din Rusia, Ucraina şi Bielorusia. Aici se găsesc de asemenea şi mormintele soldaţilor ruşi, a căror vitejie a adus Crimeea în Imperiul Rus. Crimeea înseamnă de asemenea şi Sevastopol – un oraş legendar cu o istorie remarcabilă, o fortăreaţă care serveşte drept loc de naştere al Flotei Ruse de la Marea Neagră. Crimeea este Balaklava şi Kerci, Malahov şi Sapun-Gora. Fiecare dintre aceste locuri sunt dragi inimilor noastre, simbolizând gloria militară rusească şi valoarea sa remarcabilă.

Crimeea este un amestec unic al diferitelor popoare şi tradiţii. Acest lucru o face în mare măsură  asemănătoare Rusiei, unde nici un grup etnic nu s-a pierdut de-a lungul secolelor. Ruşii şi ucrainenii, tătarii din Crimeea şi celelalte grupuri etnice au trăit cot la cot în Crimeea, păstrându-şi identitatea lor proprie, tradiţiile, limbile şi credinţele.

Populaţia actuală a Peninsulei Crimeea este de 2,2 milioane de oameni, din care aproape 1,5 milioane sunt ruşi, 350.000 sunt ucraineni care predominant consideră limba rusă ca limbă maternă şi circa 290-300.000 sunt tătari, care, aşa cum a arătat referendumul, înclină de asemenea înspre Rusia.

Într-adevăr, a fost o perioadă în care tătarii au fost trataţi incorect, exact la fel ca şi alte popoare în URSS. Despre acest lucru pot spune un singur lucru: au suferit milioane de oameni de diferite naţionalităţi în timpul acestor represiuni, dintre aceştia în primul rând au fost ruşii.

Tătarii din Crimeea s-au întors pe tărâmurile natale, cred că ar trebui să luăm toate măsurile politice şi legislative pentru a finaliza reabilitarea tătarilor, să-i repunem în drepturi şi să le restaurăm bunul renume.

Avem cel mai mare respect pentru popoarele şi toate grupurile etnice care trăiesc în Crimeea. Aceasta este casa lor, ţara lor natală şi ar fi drept – ştiu că populaţia locală sprijină acest lucru- pentru Crimeea să aibă trei limbi naţionale egale: rusa, ucraineana şi tătara.

 Am urmarit declaratia televizata a presedintelui Basescu,referitoare la situatia din Ucraina.Denumita pompos"Declaratia Statului român",aceasta mentioneaza urmatoarele:
- Romania sustine fara rezerve independenta si integritatea Ucrainei si recunoaste noile autoritati de la Kiev. De asemenea,considera agresiune din partea Rusiei trimiterea de trupe in Crimeea.
- Romania considera ilegitima declararea independentei fata de Ucraina de catre Crimeea,prin parlamentul sau. Totodata, considera referendumul din 16 martie neconstitutional.
- Romania asteapta de la noile autoritati de la Kiev sa depuna eforturi pentru calmarea situatiei din tara si a ia masurile necesare pentru protectia minoritatilor, cu mentiune pentru minoritatea romaneasca.

Aleksandr Gelievici Dughin (Александр Гельевич Дугин) (n. 7 ianuarie 1962) este un geopolitician, filosof, sociolog și politician rus. De asemenea, este președintele Partidului Eurasiatic - mișcare ce pledează pentru edificarea unui suprastat eurasiatic capabil să se opună hegemoniei americane. A scris mai multe cărți de geopolitică, din care menționăm: "Bazele geopoliticii" (1997) "Pop-kultura i znaki vremeni" (2005) , "Absoliutnaia rodina", (1999) "Tampliery proletariata: natsional-bol'shevizm i initsiatsiia", (1997). Conceptual, Dughin îmbină tradiția geopoliticii clasice germane cu cea a gîndirii panslaviste, precum și cu mistica teosofică rusească.

Viitorul război ca şi concept

Războiul împotriva Rusiei este acum cea mai discutată alternativă în Occident. Este deocamdată sugestie şi posibilitate. Se poate transforma în realitate în funcţie de deciziile luate de toate părţile implicate în conflictul ucrainean: Moscova, Washington, Kiev, Bruxelles.

Nu vreau să discut aici toate aspectele şi teoria acestui conflict. Propun în schimb analiza profundelor sale rădăcini ideologice. Viziunea pe care o am în legătură cu principalele evenimente se bazează pe A Patra Teorie Politică, ale cărei principii le-am descris în cartea mea cu acelaşi titlu, apărută în limba engleză la Editura Arktos, acum câţiva ani.

Prin urmare, nu voi studia războiul Occidentului cu Rusia evaluându-i riscurile, pericolele, problematica, costurile sau consecinţele, ci sensul ideologic al acestuia la scară globală. Voi analiza sensul unui astfel de război şi nu războiul-însuşi (real sau virtual).

Patriarhul muzicii ruse. Cu aceste cuvinte l-am numit pe Mihail Gulko/ Михаил Гулько. Nu eu i-am zis aşa, ci ruşii, colegii şi admiratorii lui din URSS/Rusia. Şi i-au zis patriarh, deoarece interpretul s-a născut în 1931, la Harkov, în Ucraina. Nu am cum să povestesc aici despre toata viaţa artistică a marelui bard. Amintesc doar că, de pildă, în 1999, cîntecele lui au fost incluse în colecţia „Legendele chansonului rusesc”. Din Rusia, Gulko  a ajuns la New York, unde şi-a dus talentul şi repertoriul. Insă, sufleteşte, Gulko n-a plecat niciodată din Rusia. Mereu prezent acasă, artistul a făcut din cîntecele populare ruseşti  o scenă pe care se derulează istoria Rusiei. Acum îl veţi asculta cîntînd „Господа офицеры”/”Domnilor ofiţeri”, militarii fiind unul din motivele cele mai populare în muzica rusă. Va amintiţi, desigur, de piesa cu titlu omonim a lui Oleg Gazmanov. Acesta însă aducea motivul militar în imediata actualitate. Ca şi atunci, Rusia rămîne, vedeţi şi voi, marcată de tema militară.  Haideţi, deci, să-l ascultam pe patriarh! Şi nu uitaţi să învăţaţi textul...
A doua piesă, care îmi place şi mie tare-tare mult, este interpretată de doi tineri din Bielorusia: Vladimir si Radosvet. Cîntecul, impregnat de patriotism, s-a bucurat de un succes imens si se numeşte „Не Сдавайся, Родина”/ „Nu te da bătută, patria mea”. De fapt, şi foarte important, la aceste cuvinte din titlu se mai adaugă o propoziţie care spune totul: „я с тобой - sint cu tine”. „Nu da-ndărăt, patrie, eu sînt cu tine...” De cînd n-am mai auzit la noi astfel de cîntece, ia spuneţi?! Vedeţi, asta e diferenţa pe care mulţi nu o înţeleg. Ruşii chiar au o patrie. O matcă. O albie prin care curge fluviul identităţii lor, chiar dacă graniţele se mai mişcă...
Am evitat sa încep grupajul cu clipul care urmează. Pe fundalul unor cutremurătoare imagini document, Igor Rasteriaev /Игорь Растеряев  ne povesteşte, acompaniindu-se la acordeon, despre drumurile ruseşti: „Русская дорога”. Care drumuri? Păi, cele pe care le vedeţi în imagini. Drumurile care au dus către Eliberare. Drumuri de jertfă şi de durere şi drumuri de vitejie. E încă un cîntec care ne arata ca ruşii ştiu, simt că au o patrie. Iar doar reiau: chiar dacă graniţele pot fi fluide, căci aşa le face istoria, Rusia e patria din inima ruşilor, e  căldura, e căminul, e mesteacănul,  e izba, e maika din suflet...
M-a gîndit cum să vă trec de la acele imagini de război într-o alta tonalitate. Şi am ales pentru dumneavoastră piesa lui Mihail Krug / Михаил Круг, „Magadan”/”Магадан”. Magadan e un cunoscut port la Marea Ohotsk. Mihal Krug, acest Frank Sinatra al muzicii ruse, a făcut din Magadan un şlagăr: clipul despre o Rusie care trăieşte în pace are peste 1800 000 de  vizitatori. Ce voce are interpretul, care a fost şi un extrem de dăruit compozitor, auziţi şi voi! Am folosit timpul trecut, deoarece, aşa cum v-am spus atunci cînd am vorbit despre soţia lui, Irina Krug, Mihail a fost asasinat la Tver, în urmă cu cîţiva ani. Au rămas în urma lui cîntecele, la fel de populare ca odinioară, cînd Mihail era în viaţă.
Ei, şi dacă ne-am liniştit un pic, haideţi să ne îndulcim inima cu doua cîntece de dragoste. A cincea piesa din grupaj se numeşte, aşadar, „Любовь” / „Iubire” şi e interpretată de Konstantin Derr / Константин Дерр. Interpretul s-a născut în regiunea Krasnoiarsk şi s-a tot ocupat de muzică. Ce voce agreabilă are, auziţi şi voi, iar poezia textului a cucerit inimile: Любовь которая умеет ждать / Любовь которой вечно быть / Iubirea pe care ştiu să o aştept/Iubirea pentru totdeauna... Sînt convinsă că îl veţi căuta pe net şi că vă veţi cufunda în sublimul altor cîntece de iubire... Aşa cum fac şi eu.
L-am lăsat  pour la bonne bouche pe Saşa Yagya, dragul de el! „Святая гордая красивая” / „Sfînta, mîndra, frumoasa” e o mărturisire de dragoste, pe care şi-ar dori-o orice femeie. Saşa nu cîntă, ci trăieşte sentimentul, e atît de  îndrăgostit, e tulburat, e la picioarele ei... Care femeie ar putea să-l asculte şi să-l privească fără să viseze măcar?! Iubirea e frumoasa şi ca iluzie...

...

        Se stie ca ziua de 8 Martie este Ziua Internationala a Femeii.Se cuvine ca sa lasam deoparte toate evenimentele nefaste ca au loc in lume si,pe langa traditionalul buchet de flori si alte cadouri pe care noi,barbatii,le oferim doamnelor noastre in aceasta zi,sa gasim cuvinte de apreciere si recunostiinta pentru tot ce fac acestea zi de zi pentru noi,pentru copiii nostri si pentru semenii din jur.Trebuie sa recunoastem ca femeile,in ciuda fizicului delicat si a gingasiei lor,sunt niste luptatoare care in majoritatea cazurilor ne dau lectii noua,barbatilor.Ele nu poseda forta bruta in muschi si pumni,insa au alte virtuti:perseverenta,rabdare,tenacitate,castigand in viata batalii asa cum nu o pot face barbatii.Pe langa menaj,cresterea copiilor si toate treburile dintr-o gospodarie,femeile exceleaza  in cariera,alaturi de barbati,intrecandu-i adesea.Se cuvine asadar sa punem in lumina cuvantului tot ceea ce fac tovarasele noastre de viata pentru noi si pentru aceasta lume.
       In cele ce urmeaza,voi prezenta exemplul unor doamne pe care le cunosc si care merita,prin tot ceea ce fac,respectul si aprecierea noastra.Voi incepe cu tovarasa mea de viata,Simona Radulescu. De-a lungul celor 28 de ani de casnicie, Simona a facut tot ce este posibil ca familia noastra sa fie una frumoasa, s-a straduit din rasputeri ca baiatul nostru, Mircea, sa creasca frumos si armonios. Cand vicisitudinile vietii au facut ca sa ramanem amandoi fara locuri de munca, prin energia si ambitia ce o caracterizeaza, a avut initiativa demararii unei activitati private, in care facem amandoi echipa comuna, luptand mereu cu un mediu potrivnic si cu ipocrizia autoritatilor. Am pornit impreuna, mergem si vom merge impreuna.
     

Tin neaparat sa prezint un articol proaspat publicat pe site-ul VOCEA RUSIEI de un bun prieten,Vasile Andreescu.Acest articol amplu,redactat in spiritul erudit  al autorului,prezinta pana in cele mai mici amanunte trecutul si prezentul Ucrainei cat si ale tarilor invecinate,si trage concluziile necesare pentru ca liderii intregii Europe de Est sa-si cladeasca un viitor sigur,care sa nu fie amenintat de poftele expansioniste ale"vitelului de aur" de peste ocean.O lectie de istorie pe care,dragi cititori,va invit sa o studiati in amanunt! Felicitari,Vasile Andreescu!

Ucraina si lectia sa

Lectura placuta!

Cu gîndul la evenimentele din aceste zile, am căutat un clip cu care starea mea să vibreze,  iar înregistrarea m-a înlăcrimat. Este vorba de interpretarea pieseiDeni Pabedi (Ziua Victoriei). Aceasta se întîmplă în  Sankt Peterburg (Leningrad), unde zeci de veterani sînt prezenṭi în tribune, la parada militară. Le vezi uniformele de gală, le vezi decoraṭiile şi, mai ales, le vezi ochii, în lacrima cărora plutesc amintirile. Vezi cum le tremură bărbia de  emoṭie şi cum, deşi căzuti în senectute, foştii combatanti aleargă cu gîndul pe cîmpurile de luptă de odinioară. Multi dintre ei îngînă cîntecul de victorie şi, pe fondul acestui spectacol, percepi patriotismul, spiritul de sacrificiu, adevărata iubire de tară. Veteranii aceştia sînt ca o lecṭie de istorie şi de morală. Peste o vreme, ei se vor stinge şi tocmai de aceea asemenea înregistrari se cuvine să fie adunate ca-ntr-un muzeu  al trecutului. Priviṭi-i, deci, 10 minute pe aceşti bătrîni cuminṭi şi imaginaṭi-vi-i tineri şi cu arma în mînă. IMPOTRIVA NAZISTILOR.

Am încercat să fac o trecere cuviincioasă de la spectacolul patriotic de care povesteam, către celelalte piese din grupaj. Si am ales un tînăr venit din Belarus să concureze la teleshowulGolos Rosii. Serghei Volcikov interpretează - după ce-şi face 3 mari cruci ortodoxe - Aria lui Mister X,  de o manieră absolut profesionistă. Atît de profesionistă şi atît de impregnată de talent, încît Alexandr Gradski, un mare muzician rus, membru al juriului, se învîrteşte scurt pe scaun şi apasă pe buton, încă de la primele note ale interpretului. Dar ce să vă povestesc eu?! Veṭi vedea clipul.

Este însă şi momentul să aduc o corecṭie. Spuneam, în articolul anterior, că Narghiz  a cîştigat concursul. Nu. Pe primul loc a fost Seghei. Si nu pentru că Narghiz nu ar fi meritat. Dar cînd există doi protagonişti la fel de talentaṭi, funcṭioneaza alte criterii. Aşa este firesc. Prin urmare, Narghiz, în ordinea aparentă a lucrurilor, e pe locul al doilea. In ordinea talentului, însă, ea stă alături de Serghei.

Pe Sofia Rotaru o mai cunoaşteṭi?! Sigur că o cunoaşteṭi. Si o iubiṭi. Si îi iubiṭi şi vocea caldă, pasiunea cu care interpretează. Iată pentru ce v-o şi prezint, în videoclipul care urmează. Piesa se numeşteLavanda - şi e un hit. Cele peste 1.400.000 de vizionări o confirmă. Ceea ce-mi displace mie, sînt însă cei doi Muppetsi care comentează pe fondul interpretării. Dar poate pe voi vă amuză...

A patra piesă se numeşteПотому что нельзя быть красивой такой/Nu poate fi(pe lume) ceva mai frumos şi este interpretată de prietenul nostru, Saşa Yagya, alături de trupa Belîi Orel, la concursul anualSanson goda. Saşa este aici extrem de atrăgător şi ne cucereşte definitiv inimile. Nouă, doamnelor. Insă ştiu că toṭi iubitorii de muzică îl îndrăgesc pentru talentul, pentru autenticitatea, pentru firescul lui. Cîteodată îmi şi zic: Bine că nu mai am 20 de ani, că sigur  fugeam în Rusia, să-l cuceresc...

Ei, am ajuns şi la a cincea piesă:"Поздняя любовь"/ Iubire tîrzie.  O interpretează un binecunoscut actor, Alexandr Domogarov care, pînă în acest an, a jucat deja în 78 de filme. Si a tot cîntat. Aici cîntă alături de M.Alexandrova, cu care face cuplu de interpreṭi. Titlul piesei vorbeşte de la sine; textul îl aveṭi dedesubtul clipului. Dar ştiti şi singuri, sînt convinsă! De ce i se spune iubirii "tîrzie" e discutabil. Iubirea e doar iubire. Indiferent de vîrstă. Mie mi se strînge şi acum stomacul şi îmi tremură picioarele cînd mi se pare că îl zăresc pe stradă pe omul pe care îl iubesc de 34 de ani… Sînt toată emoṭie...

Stati să-mi revin şi să cobor pe pămînt. Adică pe scenă, alături de Piotr Dranga. Vi-l amintiṭi? E băiatul cu acordeonul, din clipul în care interpretează alături de Marina Deviatova. Concertul din videoclip e o înregistrare de la  spectacolul de la cea de-a 225-a aniversare a Flotei Mării Negre. Dacă nu recunoaşteti ce cîntă Piotr, vă spun eu:Smuglianka moldovanka, piesă de mare-mare succes, pe care ruşii o cîntă cu deosebită plăcere. Sigur că observaṭi ce succes are Piotr! E, categoric, un virtuoz, un mareşal al acordeonului, un talent înnăscut. Odată am să vă prezint şi un clip vechi, în care începătorul Piotr Dranga cîntă pe-o stradă, pe lîngă un chioşc de ziare. Talentul, însă, răzbeşte. Urmăriṭi-l astăzi pe băietanul acesta vioi si vesel, care e, de fapt, un mare artist, cum îi bucură pe spectatori, undeva,  aproape de Marea Neagră. Pe la Sevastopol. Aplauze!

 

...

  Evenimentele din Ucraina au trecut,se pare, de la faza fierbinte la o faza latenta.Care risca sa se transforme din nou intr-una fierbinte. Acum, autorii morali si organizatorii acestei lovituri de stat se ocupa cu implementarea noilor structuri provizorii de conducere,organizarea unor alegeri"democratice si transparente", care sa puna in fruntea tarii"cadrele de nadejde" ce vor alinia Ucraina"pe drumul ireversibil al democratiei".Ca acest drum inseamna aservirea totala a tarii fata de SUA si UE, instrainarea avutiei nationale, transformarea populatiei intr-o masa de sclavi menita sa furnizeze bratele de munca ieftine pentru Occident, o stiu foarte putini ucraineni, din pacate. Ca SUA doreste sa foloseasca Ucraina si ca baza de atac impotriva Federatiei Ruse, iar o stiu putini, desi este fapt evident. Deocamdata, cei mai multi ucraineni viseaza,se pare, la "cornul abundentei" ce-si va revarsa incarcatura peste ei odata intrati sub aripa ocrotitoare a SUA si UE.
   Publicul din Romania priveste desfasurarea acestor evenimente cu detasarea omului care a trecut prin toate acestea acum mai bine de douazeci de ani.Oricine urmareste comentariile de pe site-ul"Vocii Rusiei" in limba romana cat si comentariile pe pagina de Facebook aferenta,poate sesiza acest lucru.Din toate aceste comentarii,se desprind doua idei de baza:1)ca evenimentele din Ucraina au avut la baza ACELASI SCENARIU care a fost aplicat si in Romania anului 1989. 2) ingrijorarea ca fortele care aplica acest scenariu isi fac nestingherite de cap.
   Deocamdata,din informatiile vehiculate in media romaneasca si din transmisiile canalelor occidentale CNN si BBC, aflam ca prin vistieria Ucrainei bate vantul iar noii lideri solicita ajutor financiar de zeci de miliarde de dolari. Se sugereaza ca acest vid financiar este cauzat de luxul in care s-a lafait presedintele Ianukovici in vila sa, dotata neaparat cu robinete aurite; ca acesta, impreuna cu apropiatii sai, au transferat sume mari peste granita. S-a folosit exact acelasi cliseu propagandistic ca in cazul lui Ceausescu, pentru a se masca adevarata lovitura de stat: in timp ce violentele din Ucraina erau in toi,cand curgea sange pe strazi,niste"baieti destepti" aflati in structurile financiar-bancare ale tarii au sustras rezervele valutare ale tarii  si le-au transferat in vistieriile puterilor occidentale. Fiindca, nu-i asa, trebuia ca initiatorii si organizatorii "revolutiei maidaneze"sa isi recupereze"investitia" si sa obtina un profit substantial. Iar cu restul ramas sa se imbogateasca peste noapte colaboratorii locali. Cat de curand vom vedea noi oligarhi, prezentati drept "oameni de succes",care "au reusit". Asa s-a intamplat si in Romania...
  Asadar, viitorul Ucrainei"democratice" arata astfel: fara bani in vistierie, cu activitatea economica paralizata din cauza tulburarilor, tara este in totalitate la mana puterilor occidentale, a marilor corporatii transnationale si a organismelor financiare in frunte cu FMI. Iar liniile directoare trasate de aceste entitat i"democratice" vor fi urmatoarele: separarea puterilor in stat, ruperea legaturilor economice cu "dusmanul de moarte" de la rasarit, liberalizarea preturilor si taierea subventiilor, privatizarea fortata, reforma fortelor armate. Astfel, vor creste preturile la utilitati, vor avea de suferit sistemul sanitar, sistemul de pensii, invatamantul, cultura etc. Prin disparitia pietei de desfacere din est, intreprinderile industriale vor deveni falimentare,vor fi inchise sau "privatizate", adica date pe pret de nimic marilor corporatii transnationale. Somajul va lua proportii de masa iar cei ramasi fara loc de munca vor fi fortati sa ia calea Occidentului, devenind masa de sclavi necesara pentru muncile grele si prost platite.
  Fortele armate vor fi "restructurate pe principiul eficientei",prin reducere masiva,atat ca efective,prin eliminarea serviciului militar obligatoriu,cat si ca tehnica de lupta,care va fi ori dezmembrata,ori pusa la dispozitia traficului international de arme.Iar cadrele militare ramase in sistem vor fi"profesionisti",mai exact mercenarii de care are nevoie NATO in"teatrele de operatiuni"amplasate la dracu-n praznic,pe post de carne de tun.Iar militarii trupelor BERKUT vor fi,in mare parte,reincadrati in noile structuri de mentinere a ordinii publice.Adica viitorii jandarmi,dotati cu toate cele necesare pentru apararea"ordinii constitutionale si a statului de drept".Concret,acestia vor fi extrem de grijulii cu"domnii interlopi" dar vor fi intransigenti cu cei care vor protesta contra saraciei,a polarizarii sociale,a privarii de drepturi elementare.Si,mai ales,vor apara interesele corporatiilor straine,vor ciomagi cu simt de raspundere pe batranii care isi vor apara putinul avut de poftele acaparatoare ale unor companii gen Chevron.Eficienta va fi maxima in acest caz:un jandarm la doi protestatari,ca in cazul Pungesti.
  Iar prin"separarea puterilor in stat", litigiile de orice fel vor fi solutionate numai in justitie.Aceasta,impreuna cu procuratura,cu organele de cercetare penala,cu administratia penitenciarelor,vor fi"reformate",devenind"institutiile statului de drept",controlate de fapt din afara,prin intermediul ambasadei SUA.Iar sefii acestor institutii vor fi numiti cat se poate de"democratic"de la Washington.Va fi asadar o separare in scopul subordonarii fata de o putere straina.Bineinteles,SUA,care va avea primul cuvant de spus si primul ordin de dat,prin intermediul ambasadorului american de la Kiev.Drept este ca si UE va exercita un control asupra acestei tari.Insa,pana la integrare,rolul va fi unul secundar.
  De remarcat graba cu care conducerea provizorie a luat masura suspendarii dreptului minoritatilor nationale de a se exprima in limba materna.Chipurile,pentru caracterul unitar al limbii ucrainene ca limba de stat.Autorii acestei initiative sa nu-si faca nici un fel de iluzii: prin propaganda exercitata de mass-media si de companiile transnationale,limba ucraineana va deveni una extrem de pestrita,intesata cu cuvinte si expresii provenite din engleza.Din"ucrainogleza" rezultata nu vor lipsi cuvinte ca:"job","target","training","dealer","retailer" si multe altele.Cativa ani buni de asemenea"ofensiva lingvistica" sunt suficienti pentru ca ucrainenii sa inceapa a uita cine sunt! Nu-i de glumit cu propaganda media,care utilizeaza principiul'picaturii chinezesti"pentru spalarea creierelor in masa! Sa nu se mire nimeni daca,peste ani,vor fi uitate nume mari ale  acestui popor,ca Taras Bulba, Mihail Solohov,Gogol,Serghei Bondarciuk!
  Frumoase perspective ofera"democracy"nu-i asa?  Insa nu toti cetatenii Ucrainei sunt convinsi de acest"viitor luminos";au perceput deja fata sa intunecata,ajutati chiar de noua"putere democratica",prin graba cu care a luat primele masuri:suprimarea dreptului la exprimare in limba minoritatilor,cresterea pretului la intretinere,gaz si electricitate,cresterea varstei de pensionare,etc.Si protesteaza cu tot mai multa forta,in estul tarii.Le doresc succes in lupta lor,sa se lepede de aceasta plaga impusa prin forta si violenta de catre Occident!
  O intrebare ramane,staruitoare:cum se face ca,la mai bine de doua decenii de la implementarea"revolutiei" in Romania,dupa recentele"revolutii"implementate in lumea araba,exact dupa acelasi scenariu,Ucraina a fost prinsa,la randul sau,pe picior gresit?Autoritatile acestei tari,serviciile sale speciale,nu au putut sa invete din experientele tarilor lovite deja de acest fenomen? Romania vecina,cel putin,ar fi fost cel mai bun"studiu de caz"prin bogatia de informatii! Nu cumva toata propaganda conceputa in laboratoatele Pentagon si CIA despre"democratie" si "visul american" este una extrem de perversa,care subjuga in tacere constiinta colectiva a unor popoare intregi?Virusul"Democracy",ca orice alt virus,nu cumva provoaca epidemii in masa,paralizand natiuni intregi? Cine va gasi antidotul?